sol šećer

Uradi sam etikete za dom

Da je obilježavanje jedno od glavnih oružja dobre obiteljske organizacije već sam vam pisala, no sada bi bio red i pokazati vam kako to možete napraviti. Jasno, efikasna etiketica može se napisati i olovkom na papiru, no želite li lijepu etiketu koja će vas razveseliti i potaknuti na organizaciju – ovo je post za vas! Za izradu DIY etikete bilo bi dobro da imate printer, ali ako se želite potruditi i ručno ih ispisati – bravo i čestitam na lijepom rukopisu. : )

1. korak – dizajniranje

Kad kažem dizajniranje, ne znači da trebate biti profesionalni dizajner ili imati neke velike vještine. Ako znate, naravno da etiketu možete napraviti u nekom od profesionalnih programa (Photoshop, Ilustrator), no jednako tako dovoljno je da nađete neki lijepi font u Wordu ili online alatu kao što je Canva. Ili, kao što već spomenuh, ako lijepo pišete poigrajte se rukopisom i ispišite ju ručno!

Ispišite tekst etikete, dodajte neki okvir, napravite po svom guštu. Što se teksta tiče, samo napominjem da budete jasni i specifični – izbjegavajte riječi kao što su „razno“, „svaštara“ ili, ne daj Bože – „stvari“! Radije nek etiketa bude manje lijepa i puna informacija, nego da vam ne znači baš ništa kad ju pogledate za tjedan ili mjesec dana. Pri pogledu na natpis, odmah morate znati što se u kutiji ili košari nalazi.

Gotovu etiketu isprintajte na obični ili po mogućnosti deblji papir/karton.

2. korak – plastifikacija

Printate li etiketu na obični papir, dobra je ideja plastificirati ju kako bi dulje trajala. Iako riječ „plastifikacija“ zvuči komplicirano i profesionalno, ovdje samo govorim o tome da jednostavno prelijepite etiketu običnom ljepljivom trakom (selotejpom).

plastificiranje ljepljivom trakom
Prelijepite ljepljivu traku preko etikete i tako ju plastificirajte.

Ako imate plastifikator ili u njega želite uložiti – još bolje. Ja sam ove etiketice plastificirala u njemu i moram priznati da sam baš zadovoljna kako izgledaju.

plastifikator

3. korak – aplikacija

Kad je etiketa gotova, valja ju pričvrstiti na kutiju ili košaru. Pričvrstiti ju se, naravno, može na puno načina. Meni je najdraži i najbrži način dvostrana ljepljiva traka. Ako je dovoljno velika, na obostranu ljepljivu traku samo položite svoju etiketu, a zatim oko nje obrežite višak trake.

Na ovaj način od svoje etikete ste napravili naljepnicu.

Ovako etikete za začine izgledaju plastificirane i ljepljivom trakom zalijepljene na bočice za začine. Moje etikete za začine možete preuzeti u ovdje.

Super rješenje, brzo i jednostavno je i vruće ljepilo. Naravno, obična ljepljiva traka će isto dobro obaviti posao, posebno ako se radi o nekom manjem natpisu.

Ono što sam ja nedavno otkrila i čime sam oduševljena su spojnice za pisma. To im je valjda službeni hrvatski naziv (barem tako piše na kutijici), ali možete ih naći i pod engleskim nazivom brass fastener. Radi se o metalnim spojnicama koje izgledaju kao čavlići. Teško mi ih je opisati, no možete ih vidjeti na fotografiji ispod.

spojnice za pisma

Kako sam njima učvrstila etikete na kartonske kutije, možete vidjeti na fotografijama u nastavku.

Koristite li vi etikete? Radite li ih sami ili ste ih negdje nabavili. Pišite mi u komentarima. 🙂

Posts created 25

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top