DIY Okretni pladanj (Lazy Susan)

Mnogima od vas je, nakon što sam objavila svoj post o organizaciji kuhinje, u oko upao moj okretni pladanj kućne izrade (eng. Lazy Susan). Ja ga koristim kao stalak za začine, no Lazy Susan je odlično organizacijsko sredstvo za različite namjene, pogotovo za kuteve ili visoke ormariće koje je teško doseći. Nažalost, kod nas u Hrvatskoj takvo nešto nije moguće kupiti, pa sam odmah naručila još jedan mehanizam kako bih vam pokazala proces izrade.

Za izradu okretnog pladnja prvo vam je potreban mehanizam, koji možete naručiti online (u mom slučaju s Ebaya, ali ima i na Amazonu, samo u tražilicu upišite “Lazy Susan bearing”). Zatim vam treba pladanj po želji, moj je aluminijski s visokim rubom (kupljen u Metrou), te baza, odnosno drvena daska koja će biti podloga (meni se svidjela ova okrugla daska za rezanje, no ona je na sebi imala drvenu ručkicu koju smo morali otpiliti). Za kraj, blok zakovice/pop nitne (možete koristiti i vijke s maticama) kojima ćete pričvrstiti mehanizam za pladanj i vijci kojima ćete pričvrstiti mehanizam za dasku.

Korake izrade sam fotografirala i okratko objasnila po točkama:

1) Centrirajte mehanizam na pladanj i označite gdje se nalaze rupe za blok zakovice.

2) Izbušite rupe na označenim mjestima.

3) Na istoj kružnici gdje se nalaze prve četiri rupe, označite mjesto za petu rupu koja će služiti za montiranje pladnja na bazu (dasku za razanje). Najjednostavnije je to napraviti tako da zaokrenete gornji dio mehanizma i pozicionirate ga da bude između dvije već probušene rupe, a zatim označite. (fotografija dolje)

Kad označite, trebalo bi izgledati ovako:

4) Izbušite petu rupu, no ona neka bude dovoljno velika da kroz nju možete pozicionirati i zategnuti vijke za bazu.

5) Centrirajte mehanizam na bazu (dasku), te izbušite rupe u njoj.

6) Po želji obojite pladanj i dasku.

Ja sam bila zadovoljna izgledom daske, pa sam samo obojala pladanj bijelom akrilnom bojom u spreju. Ovaj korak možete i preskočiti ako ste zadovoljni izgledom pladnja i baze.

7) Pričvrstite Lazy Susan mehanizam za pladanj blok zakovicama ili vijcima i maticama.

8) Kroz veliku, petu rupu, nađite rupe u bazi (dasci) i redom zategnite sva četiri vijka u dasku.

I to je to, vaša Lazy Susan je gotova! Meni rupica i zakovice ne smetaju (uopće se ne vide kad gore stavim začine), no ako vama smetaju možete napraviti dno od kartona ili plastike i prekriti ih. Umjesto bušenja i vijaka, za montiranje Lazy Susan možete koristiti i ljepilo, odnosno zalijepiti mehanizam na dasku i na pladanj. U tom slučaju neće biti vijaka i rupica, no onda je vrlo bitno da koristite jako ljepilo.

Ovako pladanj izgleda kad unutra stavim začine. Staklenke za začine sam očistila i skinula im etikete, pa napravila svoju verziju minimalističkih etiketa koje mi pašu uz pladanj. Ako vam se sviđaju, možete ih preuzeti ovdje, pa isprintati i iskoristiti u svojoj kuhinji.

Kako vam se sviđa moj okretni stalak za začine? Pišite mi u komentarima.

Više o organizaciji kuhinje pročitajte u postovima Organizacija kuhinje i Organizacija hladnjaka.

Posts created 25

2 thoughts on “DIY Okretni pladanj (Lazy Susan)

  1. Zakon je.
    Mogla bi ti to praviti i prodavati. Ja bih prva kupila!
    Meni se postupak izrade čini kompliciran. Mjeri,buši, pazi.. nisam ja za DIY projekte (nazalost) 😏

    1. Možda da onda probaš s lijepljenjem?
      Sumnjam da ću prodavati u skorije vrijeme, no možda napravim darivanje. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top