naslovna adventski s aktivnostima

Minimalistički adventski kalendar bez slatkiša

Oduvijek volim adventske kalendare i to slatko odbrojavanje do Božića. I svake godine imam adventski kalendar u nekom obliku a najčešće je, onako tradicionalno, napunjen čokoladicama ili slatkišima. Prošle sam godine radila svoju verziju adventskog kalendara sa slatkišima, a tada sam vam i pisala o tome kako je danas moguće kupiti razne vrste kalendara. Osim slatkišima, postoje oni napunjeni igračkama, kozmetikom, nakitom – čak sam negdje vidjela i adventski kalendar s alkoholnim pićima!

No ove sam godine izradi adventskog kalendara odličila pristupiti malo drugačije. Koncentrirati se na tu zimsku „hygge“ atmosferu, proslaviti advent zajedničkim trenutcima. Ne potrošiti novac, nego malo vremena i volje. I tako sam došla na ideju adventskog kalendara baziranog na zajedničkim iskustvima gdje ću svaki dan, umjesto prozorčića sa čokoladicama ili dodatnim stvarima, otvarati aktivnost. Ovo je odlična predbožićna dnevna aktivnost za obitelji s djecom, ali ovakav kalendar svojim željama može prilagoditi svaka obitelj, bez obzira na dob i brojnost članova.

Danas vam donosim tutorial za tri vrste adventska kalendara s različitim aktivnostima. Primjere aktivnosti i postupak izrade pogledajte u nastavku.

Verzija 1: Adventski kalendar od mini bočica

Potrebno vam je:
● mini staklenke
● samoljepljivi papir za printanje ili obični papir i ljepilo
● špaga ili tanka trakica
● škare ili rezač za papir

Primjeri aktivnosti (koje su u mom adventskom):
– Napišite ciljeve za novu godinu.
– Pronađite i posjetite neku božićnu izložbu.
– Bojajte zajedno bojanku.
– Istražujte božićne videe na YouTube-u.
– Guglajte božićne tradicije u svijetu, natječite se tko će naći zanimljiviju.
– Prošećite centrom grada.
– Fotkajte se kraj božićnog drvca.
– Postavite lampice.
– Napravite božićni sladoledni kup.
– Ušuškajte se na kauču uz svijeće i topli kakao i pričajte o svojim najdražim
božićnim uspomenama.
– Napravite božićni koktel.
– Igrajte društvene igre u pidžami.
– Provozajte se po kvartu i gledajte kako su ukrašene kuće.
– Pecite božićne kekse.
– Slažite puzle uz topli punč.
– Pecite palačinke i slušajte božićne pjesme.
– Napravite piknik u kući.
– Zamotajte poklone.
– Okitite božićno drvce.
– Gledajte božićni film uz toplu čokoladu i kokice.
– Napišite čestitke obitelji i prijateljima.
– Izradite ukrase za bor.
– Napišite pismo jedno drugom.
– Priredite večeru uz svijeće.

Postupak: Bočice numerirajte i u svaku ugurajte papirić na kojoj je ispisana aktivnost za svaki dan. Redom izvlačite aktivnosti i svakodnevno uživajte u zajednički provedenom vremenu s najmilijima. Ja sam aktivnosti rasporedila tako da mi odgovaraju ovisno o danu u tjednu te datumu. Tako sam, primjerice, neke kompliciranije i dulje aktivnosti raspodijelila po vikendima. Također, stvari koje se trebaju napraviti ranije stavila sam u bočicu s manjim brojem, kako bi ih napravili u prvoj polovici mjeseca (npr. pisanje čestitki, kako bi ih stigli poslati). Jednako tako, ono što treba raditi bliže Božiću, kao recimo fotkanje s borom, stavila sam u bočicu s većim brojem.
Cijeli postupak u slikama možete vidjeti u galeriji ispod.

Verzija 2: Adventski kalendar u staklenci

Potrebno vam je:
● staklenka ili kutija
● samoljepljivi papir za printanje ili obični papir i olovka
● škare
● grančica bora, male kuglice, trakice i slično za dekoriranje staklenke/kutije

Postupak:
Ispišite aktivnosti na papiriće ili na računalu i isprintajte. Dva puta presavinite papiriće i ubacite u staklenku. Staklenku ukrasite o želji. Ovisno o tome kakve ste aktivnosti upisali na papiriće, možete ih numerirati ili izvlačiti nasumice. Ova verzija kalendara je jednostavnija i jeftinija za izradu jer vjerujem da ju je moguće napraviti stvarima koje već imamo doma.

adventska staklenka

Verzija 3: Ultra minimalistički adventski kalendar

Potrebno vam je:
● svijeća u staklenci
● brojevi, koje možete preuzeti OVDJE i isprintati, ili opet, jednostavno
napisati rukom
● dvostruka samoljepljiva traka ili ljepilo (za lijepljenje papira na staklo
meni se dobrim odabirom pokazalo ljepilo za drvo)
● olovka za križanje brojeva

Postupak:
Najjednostavnija verzija kalendara je ona s temama za razgovor, bez nekih posebnih aktivnosti i osmišljena samo kako bi provodili više kvalitetnog vremena zajedno.
Isprintajte brojeve, te zalijepite na svijeću. Osmislite teme razgovora za 24 dana, ili svaki dan nek neki drugi član obitelji donese svoju temu. Upalite svijeću i porazgovarajte o zadanoj temi za taj dan. Nakon završetka razgovora, ugasite svijeću, prekrižite broj na svijeći i počnite se veseliti sutrašnjem razgovoru. Nek teme ne budu preteške i kontroverzne, cilj je napraviti toplu obiteljsku temu i veseliti se blagdanima, a ne se posvađati. 🙂

minimalistička kalendar svijeća

Kako vam se sviđaju ove tri ideje za nekonvencionalni adventski kalendar? Ako me već ne pratite, zapratite me na instagramu, gdje ću od 1.12. svakodnevno dijeliti kako se ove aktivnosti odrađuju kod mene. 🙂

Posts created 25

2 thoughts on “Minimalistički adventski kalendar bez slatkiša

  1. Draga Ana, baš mi je drago što još netko prakticira ovakav adventski kalendar sa svojom obitelji. Mi, evo, već četvrtu godinu radimo adventski kalendar na ovaj način. Protiv sam svakodnevnih slatkiša, a pogotovo igračka, bez obzira koliko sitne bile. Prilagodim aktivnosti obvezama taj dan, a ako bas nemam vremena, stavim im slatkiš i mogu ti reci da djeca bas budu razočarana kad vide da nema poruke. Od ove godine smo i uveli “dan ljubavi” za određenog člana obitelji čije ime je taj dan u poruci. Radi se o tome da ga taj dan moramo svi sto vise grliti, ljubiti i govoriti koliko ga volimo. Biti dobri prema njemu i učiniti sto vise stvari za njega. Na kraju sve završi na smijanju i zezanju.
    Pozdrav

    1. Draga Maja, hvala na komentaru! Odlične ideje za “dan ljubavi”, uistinu si ljubav trebamo pokazivati što je više moguće i nikako na to ne zaboraviti. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top