Organizacija kuhinje

Organizacija kuhinje, iako jedan od najzahtjevnijih, meni je najzabavniji organizacijski zadatak. Kada sam uselila u ovaj stan i kada je kuhinja bila gotova, zbilja nisam znala što ću najviše koristiti i kako. Od toga je prošla godina i pol, u kojoj sam eksperimentirala i stalno izmijenjivala raspored, preslagivala ormare i police. I mislim da je sad to to, sama sam sebi osvijestila što mi i kako najbolje odgovara te sam spremna svoju kuhinju podijeliti s vama.

Ova kuhinja nije kao one s Pinteresta ili Instagrama, gdje je sve savršeno složeno po duginim bojama i gdje su sve košarice jednake boje. I s tim mi se, moram priznati, bilo teško pomiriti. Ali zadovoljna sam funkcionalnošću i ponosna na to što je uvijek sve na svom mjestu. Nered se u mojim kuhinjskim ormarićima rijetko događa. A kad se nered desi, znam da nije problem u organizaciji nego u količini stvari koje smo unutra nagurali. U tom trenutku odmah radim čistku, kako bi opet unijela ravnotežu i red.

Dakle, ovako vam to izgleda kod mene:

 

Pohranjivanje hrane

Naime, kao što sam već spomenula u postu o planiranu kuhinje,  ja nemam ostavu (iliti špajzu). Ne živim u centru grada ili blizu neke velike trgovine, pa mi je bitno da kad jednom tjedno (ili jednom u dva tjedna) obavim veći šoping, imam gdje pohraniti svu hranu. Za tu svrhu iskoristila sam vertikalni prostor i visoki kuhinjski element. Taj element, svom svojom visinom rezerviran je za hranu, osim najviše police koja mi je najmanje dostupna pa u njoj imam predmete koje trebam samo nekoliko puta godišnje. Više o tome u nastavku.

 

Organizacija po frekvenciji korištenja

Standardna dubina od 60 cm nije baš najpraktičnija za pohranjivanje. Činjenica da će uvijek nešto morati biti iza, a nešto ispred, najveći je protivnik reda. Kad moraš pomicati ono što je ispred, pa vraćati, pa opet kopati, kaos nastaje za čas. Kako bi riješila taj problem, koristim košarice i kutije. Naravno, ono što rjeđe koristim nalazi se iza, a ono što češće, ispred.

Ista je stvar i sa visinom. Ono što mi treba svakodnevno, stavit ću na police koje su mi lako dostupne. Predmete koje koristim nekoliko puta godišnje, kao što je točionik za tulume i kad imam veće društvo, stavljam na najvišu policu do koje mogu jedino uz pomoć ljestvi.

Košarice i kutije omogućuju mi da s police brzo maknem ono što se nalazi ispred i dođem do onoga iza. Isto tako, lako je sve skupa vratiti u ormar, uredno i brzo.

 

 

Rub najviše police mogu dosegnuti (na prstima, ali mogu) no za sve što je malo dublje, trebam ljestve. Zato je iza kutija sa stvarima koje koristim vrlo rijetko i točionik za pića koji trebam jednom do dva puta godišnje.

 

Doze za hranu koje se mogu slagati jedna na drugu

Za većinu namirnica volim imati originalno pakiranje kako bi uvijek mogla provjeriti rok trajanja, sastav, način i dužinu kuhanja/pripreme i ostale informacije. No za određene namirnice koje se troše vrlo brzo i za koje ne trebam nikakve dodatne informacije, koristim doze s etiketama. Etikete sam nabavila online, a na njih se piše tekućom kredom. Dobro su rješenje za doze kojima će se mijenjati namjena, samo mokrom krpicom obrišem natpis i napišem novi kredom. Kreda je sama po sebi dosta izdržljiva i ne obriše se kod normalne upotrebe, pa nisam imala taj problem iako me na početku bilo strah da ću morati „obnavljati“ natpise svakih par dana.

 

 

 

Organizatori za ladice

Organizatore za pribor za jelo imamo svi. No ono što najčešće vidim su organizatori obično premali za ladicu, pa se onda „voze“ simo- tamo svaki put kad se ladica otvara. Moj je problem bio suprotan- morali smo rezati organizator kako bi stao u ladicu. No srećom, uopće se ne vidi da je odrezan i fino je uglavljen u ladicu bez problema. Kod premalih organizatora, preporučam protuklizni podložak za ladicu, ili u stražnju stranu ladice, između organizatora i kraja ladice uglaviti neku kutijicu koja će sve držati na mjestu.

 

 

 

Organizacija po visini

Kad se radi o predmetima koje koristim jednako često, pravilo je da visoki predmeti idu iza. U tom slučaju, visoki mi predmeti ne zaklanjaju pogled i čim ormar otvorim, odmah vidim sve što se u njemu nalazi.

Organizacija kuhinje po zonama

Dakle, kao što sad već znate, visoki je element rezerviran za hranu. No, i ostali elementi podijeljeni su po zonama: imam zonu za čišćenje, za posluživanje, za kuhanje, kućni bar. Tako u svakom trenutku znam gdje sam što stavila- sve ima svoju zonu u kojoj se nalazi.

 

Kućni bar. za sve koji su se zabrinuli: ovako je pun jer pripremamo tulum, nije mu ovo stalno stanje ispunjenosti. 🙂

 

Mala organizacijska rješenja za kuhinju

Osim košara različitih veličina koje ste već mogli vidjeti, postoji još nekoliko organizacijskih predmeta koji u red mogu dovesti svaku kuhinju. Okretni podmetači (eng. Lazy Susan) najčešće je korišten kuhinjski organizator i jedan od najgenijalnih organizacijskih rješenja uopće. Moj je kućne izrade, naručili smo mehanizam i namontirali ga na okruglu dasku za rezanje i visoki pladanj. Odlično mi je rješenje za začine, pogotovo zbog toga što sam toliko niska da ne mogu dosegnuti dublji dio ormarića.
Verziju okretnog podmetača bez ruba moguće je nabaviti i kod nas, no takvi su praktičniji za posluživanje nego za organizaciju, baš zbog nedostatka ruba koji bi predmete držao fiksirane na pladanj.

 

Umetci za police su također odlično organizacijsko rješenje. Ja koristim VARIERA umetke, koji se lako mogu i namontirati jedan na drugi. Osim toga, žičane košare poput ove odlične su za iskorištavanje prostora. Nažalost, takve meni ne odgovaraju jer kad ih postavim ne mogu zatvoriti element. Zato upozorenje ako ih planirate nabaviti- pripazite da za nju imate dovoljno mjesta između police i vrata elementa.

 

 

I to vam je to, moja kuhinja „iznutra“. Naravno, ja kao perfekcionist i dalje želim raditi na tome da sve skupa bude oku ugodnije, ali za sada mi je funkcionalnost zadovoljavajuća.

Više organizacijskih ideja za kuhinje pogledajte na mom Pinterestu.
Želite li znati više o samom planiranju svoje savršene kuhinje? Kliknite tu i pročitajte post.

Posts created 25

3 thoughts on “Organizacija kuhinje

  1. A gde ste nabavili ove kutije za suvu hranu…Mozete li mi poslati neki link za online kupovinu kao i za nalepnice…Unapred hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top