Organizacija hladnjaka

Hladnjak je jedno od onih mjesta u kuhinji čiji se sadržaj najbrže mijenja, koriste ga svi članovi kućanstva i u njemu nered nastaje vrlo brzo. “Strategija” guranja namirnica tamo gdje ima mjesta brzo dovodi do natrpanog hladnjaka u kojem se namirnice često kvare, jer više ni ne znamo što od namirnica imamo. Guranje otvorenih ambalaža gdje ima mjesta često dovodi do razlijevanja, širenja neugodnih mirisa i nehigijenskih uvjeta. Organizacija hladnjaka nije nešto na što odmah pomislimo kad razmišljamo o organizaciji, ali vrlo je bitno za vaše zdravlje i budžet. Zato vam danas donosim nekoliko organizacijskih pravila i ideja za hladnjak.

Košare i organizatori za hladnjak

Uvijek je dobra ideja imati “dom” za sve, pa to pravilo vrijedi i u hladnjaku. Mjesto za namirnice najlakše je odrediti postavljanjem košarica ili plastičnih kutija koje će sadržavati određenu grupu namirnica. Tako ja, primjerice, imam jednu košaricu za suhomesnate proizvode i nareske, jednu za namaze i dvije za sireve (u ovoj kući zbilja volimo sireve). Također imam i jednu prozirnu plitku kutiju za mliječne proizvode, koja odvaja jogurte, vrhnja i svježi sir (zbilja, zbilja volimo sireve) od ostalih namirnica.

 

 

Imate li veću obitelj i djecu, predlažem označiti na kutijama ili košarama koja vrsta namirnica u njih ide kako bi svi uvijek znali gdje što trebaju odložiti.

 

Organizacija ovisno o temperaturi

U različitim dijelovima hladnjaka temperatura se razlikuje. U dubljem dijelu će temperatura uvijek biti niža nego u vratima, pa primjerice jaja nikad ne bi trebala biti u vratima (iako hladnjaci često imaju stalak za jaja upravo u vratima). Na najnižoj polici temperatura je niža nego na srednjoj polici, pa bi svježe meso trebalo držati na najnižoj polici. Na srednjoj polici temperatura je konstantnija, pa je idealno mjesto za mliječne proizvode. Namirnice kao što su maslac, kečap, senf i slični bez problema mogu u vrata hladnjaka jer im ne treba jako niska temperatura.

 

 

Prvo unutra, prvo van

Vrlo važno pravilo pri organizaciji hrane u hladnjaku – hrana s kraćim rokom trajanja uvijek mora biti ispred. Isto tako, ono što je otvoreno treba biti odmah vidljivo i prvo iskorišteno. Uzmite si dvije minute vremena kad spremate tek kupljene namirnice u hladnjak. Ono što je već u hladnjaku povucite ispred, a ono što ste tek kupili odložite iza.

Mjesto za ostatke kuhane hrane

Ono što je ostalo od ručka najbolje je spremiti u pravokutne kutije s poklopcima. Ne preporučam spremati u tanjurima ili loncima zbog njihovog oblika koji zauzima previše mjesta. Također, posuđe za kuhanje i posluživanje ne može se čvrsto zatvoriti, pa je sadržaj lakše izliti. Osim toga, pravokutne kutije s poklopcima možemo stavljati jednu na drugu i tako iskoristiti prostor.

Također zbog uštede prostora, ali i lakšeg održavanja temperature, pazite da posuda nije prevelika za količinu hrane koja se u njoj nalazi.

Police za boce

Ako kupujete hladnjak, preporučam da vam jedan od kriterija pri kupovini bude i postojanje police za boce. Iz iskustva, ova polica mi je puno puta uštedila prostor. Osim boca, često na njoj držim i druge valjkaste predmete kao što su izrolana tijesta ili suhomesnati proizvodi (kobasice).

Ako nemate ovu policu, moguće ju je kupiti pa dodati u hladnjak. Ako vam ni to nije opcija, skoknite na moj Pinterest gdje ćete naći još odličnih ideja i proizvoda za organizaciju boca, kao i općenito hladnjaka.

Jedna od genijalnih ideja je korištenje kvačice za papire, pogledajte OVDJE.

 

Razdijelite ladicu za voće i povrće

Idealno, voće i povrće ne bi trebalo biti zajedno jer plinovi iz voća pospješuju kvarenje povrća. Ako ih ne možete razdvojiti u potpunosti, voće i povrće barem stavite u različite posude.

 

 

Osim onih kupljenih, ladicu možete razdijeliti i plastičnim ili kartonskim ambalažnim posudama u kojima je voće ili povrće kupljeno. Ja ponekad povrće držim i u plastičnim ili staklenim kutijama za hranu s poklopcem. Pošto je poklopac neproziran, okrenem ih naopako da bi lakše vidjela što se u njima nalazi.

 

Suzbijanje neugodnih mirisa

Redovito čišćenje hladnjaka i držanje namirnica u posudama s poklopcima spriječit će neugodne mirise u hladnjaku. Dovoljno je da jednom dnevno kad otvorite hladnjak, pregledate što u njemu imate i treba li što baciti jer se počelo kvariti. Ako nemate vremena takvu provjeru činiti svakodnevno, napravite to barem jednom tjedno. Jednom mjesečno ispraznite hladnjak i operite police, pobacajte ono što što treba baciti i posložite sve na mjesto.

Stvaraju li se mirisi bez obzira na redovito čišćenje, u borbu protiv neugodnih mirisa možete krenuti naoružani kavom, zobi, octom, praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Bilo koju od navedenih namirnica možete staviti u otvorenu posudu i postaviti na policu u hladnjak, kako bi izvukle neugodne mirise.

Ovako sam to napravila ja. Iako osobno nemam velikih problema s neugodnim mirisima, htjela sam si osigurati svježinu u hladnjaku. Očistila sam plastičnu kutijicu od žvakaćih guma i izbušila poklopac. Unutra sam usipala sodu bikarbonu pa zatvorila i stavila na policu u hladnjak.

 

 

 

Više o planiranju i organizaciji kuhinje, pročitajte u mojim postovima Planiranje kuhinje u 5 koraka i Organizacija kuhinje.

Posts created 25

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top