Mačke u stanu: 7 savjeta za sretan suživot

Pri useljenju u novi stan, muž i ja smo se odmah složili da želimo suživot sa životinjom. Oboje smo cijeli život proveli uz životinje – pse, mačke, ribice, kuniće, a ja sam čak neko vrijeme imala i ježa. Život s kućnim ljubimcem dobar je za mentalno zdravlje, životinje nas smiruju i vesele. Osim toga, uče nas strpljenju, razumijevanju i suosjećanju.

Naša priča o udomljenju

Godinu dana nakon useljenja, nakon što smo se smjestili, odlučili smo početi aktivnije tražiti kućnog ljubimca. Znali smo da želimo mačke, ali razmišljali smo i o kuniću, tvoru ili činčili. Kad smo već aktivno pregledavali aktivne oglase udruga za udomljavanje životinja, do nas je došla vijest (hvala Katarini) da u susjedstvu postoji leglo mačića koje će uskoro trebati dom.

Duga priča skraćena: Našoj prvoj susjedi nepoznata je mačka donijela 4 mačića. Mama mačka dolazila je hraniti mačiće, a susjeda je dala sve od sebe da pronađe vlasnika mačke. Nažalost bez uspjeha. Iako se susjeda brinula o njima, nije ih mogla zadržati pa je hitno tražila udomitelje. I tu u priču ulazimo mi. Došli smo obići mačiće, no do tada je jedan već bio udomljen. Definitivno smo znali da ćemo udomiti dvije mačke (razlog ćete saznati kasnije u tekstu), no u trenutku kad smo ih vidjeli zaljubili smo se u sva tri mačića. Osim toga, nismo imali srca jednoga ostaviti. I to je bilo to, igrom slučaja postali smo vlasnici tri mala čupava nestašluka.

Iako smo već potkovani znanjem o mačkama, jer smo ih oboje imali, u ovih godinu dana koliko imamo ove tri mace naučili smo još više. Pogotovo s toga što nam je ovo prvi put da živimo sami, uređujemo stan sami i imamo životinje za koje se sami brinemo. Pa evo nekoliko savjeta o suživotu s macama, te kako urediti i pripremiti stan kako bi mace imale što sretniji, ljepši i ispunjeniji život, a mi što manje uništenih stvari.

male mace

1) Udomljavanje u paru

Mnogi smatraju da je imati jednog kućnog ljubimca dovoljna obaveza, te da će se udomljavanjem još jednog obveze udvostručiti. Osim toga, mnogi smatraju da će dvije životinje napraviti više nereda no što može jedna. U stvarnosti, nije baš tako. Mačke su vrlo društvene životinje, pa će jednoj životinje često biti dosadno i tražit će načine da se zabavi. Suprotno, ako imate barem dvije, igrat će se i zabavljati skupa. Način da naprave nered mace će uvijek naći, no vjerujte, puno manje gluposti će napraviti dvije mačke koje se druže nego jedna kojoj je dosadno.

Ako uistinu nemate mogućnosti udomiti dvije mace, pronađite odraslu mačku koja nije navikla na suživot s drugim životinjama. Kontaktirajte lokalnu udrugu ili pretražite njihove oglase, postoje mačke za udomljavanje koje ne vole društvo (nisu navikle, stresno im je).

2 i 3) Izlaz na balkon ili prozor s mrežom / sadržaji za igru

Mačke su životinje koje mogu biti sretne i voditi ispunjen život u stanu. No, kao što sam već spomenula, macama u stanu potrebno je osigurati način da se zabave. Gledati van, mačkama je zabava u rangu naše televizije. Idealno bi bilo imati balkon ili terasu ograđenu mrežom. No, i prozor s mrežom je dovoljan kako bi maca mogla gledati van, slušati zvukove i promatrati okolinu.

Osim toga, priuštite maci igračke i slične predmete za obogaćivanje života. Simuliranje lova vrlo je važno za zdrav život mačke, pa sve što zvecka, što se može istraživati ili iz čega se mogu “izvlačiti” poslastice je super igračka za macu. Isto tako, grebalice su bitna stavka na popisu za nabavu jer je trošenje pandžica nužno za mačke, a ako im ne priuštite grebalicu oni će to napraviti na nekom drugom komadu namještaja. Kutije su poznata mačja slabost jer se mace vole osjećati sigurno i instiktivno traže mjesta za skrivanje.

4) Pametan odabir namještaja

Kad smo kod namještaja, vlasnici mačaka namještaj moraju birati pametno. Bez obzira na grebalice, mace će u žaru igre definitivno “zakačiti” pandžicom za namještaj, i to je nešto s čime ćete se morati pomiriti. Zato birajte namještaj koji se ne može lako uništiti, idealno od metala i drveta. S kožom imam iznenađujuće dobro iskustvo – naslijedili smo staru kožnu garnituru i, s obzirom na to da je naša dnevna soba u biti “mačja spavaća soba”, garnitura izgleda začuđujuće dobro. Iako ima malo oštećenja, s obzirom na svijetlu boju garniture i na to da se radi o pravoj koži, oštećenja od maca su gotovo nevidljiva. No generalno, preporučam da kožu, pogotovo umjetnu kožu, izbjegavate u širokom luku.

Kod odabira tekstila, primjerice kauča, ako želite da se oštećenja ne vide, odaberite šarene/višebojne dezene. Kad smo kod boja – borbu s dlakama sigurno ćete izgubiti, pa stoga izbjegavajte boje na kojem se dlake vašeg ljubimca jako vide (uglavnom je problematična crna, no to ovisi o boji dlake vaše mačke).

5) Zavjese (točnije, nedostatak istih)

Mace i zavjese teško će ići zajedno. Rijetko koja mačka neće se probati penjati po njima, igrati u njima i na poslijetku tako ih i poderati.

Ja općenito nisam neki veliki fan zavjesa, no s obzirom da nam je kuća u neposrednoj blizini prometne ceste, neko rješenje mi je trebalo. Prvo smo nabavili zavjese “špagete”, no tri male, zaigrane mace su to sve vrlo brzo zapetljale, upetljale se u tu zavjesu i generalno napravile svakakva čuda. Zbog toga smo, zbog njihove sigurnosti, maknuli zavjese i uglavnom imali spuštene rolete. Živjeli smo ko “špiljski ljudi” u mraku, i iako meni poznatom mračnjaku to nije posebno smetalo, znala sam da moram naći neko bolje rješenje. Rješenje je došlo u obliku samoprijanjajuće folije za prozor, kroz koje prolazi svjetlo. Tako smo zadržali privatnost, a imamo dovoljno svjetla u prostoriji.

Moje samoprijanjajuće folije. U ostatku prostorije izgleda kao da je mrak zbog postavke aparata (htjela sam uhvatiti uzorak folije na fotki). Inače folija propušta puno svjetla, a lijepo i izgleda.

6) Uključivanje mačke u svakodnevne aktivnosti

Mačke su znatiželjna bića. Htjet će vidjeti sve što se događa i sudjelovati u svemu što radite. Nađite način da ih uključite u neke aktivnosti, dopustite im da gledaju kako nešto radite, zabavite ih nečim novim. Moje su, primjerice, strašno znatiželjne kad kuham. Zato im često stavim ljestvice na sigurnu udaljenost od radne površine i pustim ih da gledaju što radim.

7) Pripremite se za nestašluke

Bez obzira na sve savjete i pripreme, mačke će naći način da naprave nekakav nestašluk. Pripremite se na to i nemojte životinji zamjeriti što je životinja. Oni ne razumiju naš način života, ali na nama je da razumijemo njihov i osiguramo im najbolje moguće uvjete.

Pri udomljavanju razmislite o svom načinu života i prilagodbama koje možete učiniti. Birajte karaker ljubimca ovisno o svojim mogućnostima, navikama, ali i svom karakteru. Imajte na umu da mačići još istražuju svijet i sigurno će napraviti više nestašluka i moguće štete od odrasle mačke. Još jednom moram napomenuti da je najbolje životinju udomiti preko udruge, pogotovo zato što će oni znati kakav karakter ima mačka koju želite udomiti.

Sve u svemu, suživot sa životinjom sa sobom donosi neke prilagodbe i žrtve. No sve to vrijedi kad dopustite malom stvorenju da vam zarobi srce i razveseli život.

Posts created 25

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top