nacrti kuhinje

Planiranje kuhinje u 5 koraka

Odmah u startu da napomenem, ja nisam ekspert. Niti u planiranju kuhinje niti u kuhanju, ako si nećemo lagati. Ali prije dvije godine trebali smo se, moj tada budući muž i ja, upustiti u planiranje kuhinje koju ćemo koristiti sljedećih dvadeset do trideset godina. A vjerojatno i dulje. To, naravno, nije bilo lako jer oboje smo imali veoma limitirana iskustva u kuhinji. Nismo bili osobito mladi kad smo se ženili, ali oboje smo razmaženi jedinci. 🙂

Od toga su prošle dvije godine i moram vam priznati da sam jako zadovoljna našom kuhinjom. Kao što rekoh, ekspert nisam, ali sada kuham najmanje četiri puta tjedno i nisam požalila ni jednu odluku koju smo donijeli u vezi kuhinje.

Iz tog sam razloga odlučila napisati ovaj post – možda naše iskustvo pomogne nekome tko, kao mi tada, nismo znali ni otkuda početi.

Kako smo onda uspjeli napraviti savršenu kuhinju po svojoj mjeri? Potrošili smo puno vremena na donošenje odluka i planiranje. Puno, puno vremena. Obišli smo gotovo sve trgovine u Zagrebu koje prodaju kuhinje i istražili smo sve opcije. No ono što mislim da je najbitnije, prošli smo ovih 5 koraka koji su nam pomogli da donesemo odluku o tome koja nam opcija najviše odgovara.

 

1) Odredite svoje mogućnosti i potrebe

Prva stvar koju morate odrediti je s kolikim budžetom raspolažete i što trebate od kuhinje. Primjerice, mi smo znali da nam treba puno mjesta za odlaganje jer nemamo prostor za ostavu. Stoga smo odlučili da trebamo jedan veliki element za tu namjenu. Znali smo da će kuhinja biti u istoj prostoriji s blagovaonicom, pa smo prostor odlučili vizualno i fizički podijeliti kuhinjskim otokom. Razmislite koje sve kuhinjske aparate imate ili trebate, kako bi kasnije imali na umu za što vam sve treba prostor. Ideja o tome što vam treba mijenjat će se u procesu, ali bitno je da na početku imate neke smjernice.
Razmislite odmah i o stilu koji vam se sviđa te bojama. Usuglasite se o tome što vam se nikako ne sviđa i ne dolazi u obzir, čisto da se oko toga kasnije ne lome koplja.

 

2) Budite svjesni kakvim prostorom raspolažete

Kad ste ugrubo odredili što sve trebate, vrijeme je za izmjeru prostora. Odličan vodič za mjerenje, što i kako sve treba izmjeriti, pronašla sam na Ikeinim stranicama pa skoknite tamo za detalje.
Zbog prostora možda nećete dobiti baš ono što želite, ali ako ste svjesni limita možete istražiti opcije i možda naći i bolje rješenje.

 

3) Nacrt na papiru

Nakon mjerenja, sve to stavite na papir. Nacrtajte tlocrt prostorije i upišite sve uzete mjere. Sada se polako možete igrati s idejama gdje bi što stavili, te napraviti nekoliko skica kako bi si vizualizirali i smjestili ideje koje ste imali na točki 1. Primjerice, prostor koji mi imamo nalazi se u potkrovlju s kosinom, pa smo tako onaj veliki element za ostavu odlučili staviti u najviši dio prostorije kako bi iskoristili vertikalni prostor.
Osim kuhinjskih elemenata, istražite i dimenzije aparata koje imate ili kupujete.
S informacijama o mjerama možete odmah otići i u trgovinu, gdje često odmah možete dobiti uslugu individualnog planiranja kuhinje. U tu avanturu možete se upustiti i sami, o čemu ćemo više u sljedećoj točki.

 

nacrti-kuhinja
Ovo su nacrt i tlocrti koje sam sačuvala, iako smo ih tada nacrtali puno, puno više.

 

4) Planiranje kuhinje u 3D programu

Kao što sam već spomenula, mi smo obišli sve trgovine za koje znamo. U većini smo dobili besplatnu uslugu planiranja, odnosno izmaltretirali smo hrpu jadnih ljudi koji su nam crtali kuhinju u 3D programima. 🙂 No, zbilja preporučam da to napravite na barem dva ili tri mjesta, kako bi vidjeli koje sve opcije postoje i dobili možda pokoju ideju koja vam nije prije pala na pamet. U slučaju da vam ne odgovaraju standardne mjere iz trgovina, poigrajte se sami u nekom od programa za planiranje. Besplatni online alat za planiranje kuhinja ima i Ikea na svojim stranicama. No imajte na umu da njihovi elementi nisu standardnih veličina i da će vam najvjerojatnije pomoći samo ako kuhinju tamo planirate i kupiti.
Da, mi smo obišli sve, ali na kraju je odluka ipak pala na izradu kuhinje po mjeri. Ja imam sreću što je mom mužu posao raditi u 3D programu, pa nam je modelirao kuhinju kakvu smo si zamislili, kao i tlocrt koji smo kasnije pokazali majstoru.

 

3d model
3D model naše kuhinje.

 

5) Donošenje odluke

Većina vam trgovina neće dati nacrte koje su vam napravili dok kuhinju ne kupite. No s generalnim idejama gdje ste što vidjeli i tko što nudi, sjednite i prodiskutirajte/razmislite koja je opcija najbliža vašim potrebama i koja vam najbolje odgovara financijski. Nacrtajte si ponovno skice više opcija koje imate, napišite si razloge za i protiv za svaku opciju. Čini se kao puno posla ali vjerujte, isplatit će vam se utrošeno vrijeme. Govorim iz iskustva, nije nam žao niti minute vremena jer smo toliko zadovoljni rezultatom.

kuhinja
Ovako to izgleda sada.

 

I to je to, mojih 5 koraka do savršene kuhinje! Ovo je prvi post u seriji postova o kuhinjama, pratite me i dalje jer uskoro dolazi još postova o ovoj temi.

Posts created 25

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top