osnove organizacije

Osnove organizacije

Svi smo se ponekad našli u situaciji gdje je nekoliko kaotičnih dana, puno obaveza i nedostatak vremena dovelo do općeg nereda u stanu ili kući. Gužvu i kaos koji se u ovo moderno ubrzano doba nalazi posvuda oko nas, ali i u nama, često unosimo i u svoj dom. Koliko su mi se samo puta u orbiti vrtile stvari koje nemaju svoje mjesto, svoj dom unutar mog doma, stvari koje nisam koristila danima ili mjesecima a stalno su nekako tu i blokiraju mi pogled i prostor. Koliko sam samo stvari baš u tom trenutku kad ih trebam, izgubila unutar vlastitog doma i ne mogu ih naći kao da sam ih sakrila sama od sebe.

Upravo sam zato krenula u avanturu organiziranja svog doma te odlučila podijeliti svoja iskustva i ideje na ovom blogu. Ovo su neke od stvari koje sam naučila do sada, a sigurna sam da ću ih putem naučiti još mnogo više.

Kako započeti?

Kad se nađu usred nereda, ljude često uhvati panika i ne znaju čega bi se prije primili. Od kuda uopće početi? Moj odgovor na to je: nije uopće bitno, počni tamo gdje se osjećaš najugodnije. Napravi si prostor za manevriranje i uzmi jednu sekciju stana, kutak sobe ili samo jedan ormar. Koncentriraj se na jedan zadatak, zatim prijeđi na drugi, pa na treći i tako dalje. Iz mog iskustva, u početku ne valja razmišljati široko jer to može biti jako demotivirajuće.

Sve na svome mjestu

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je bitno da svaka stvar ima mjesto predodređeno za njezino čuvanje. To je moja mantra, što se može vidjeti i u podnaslovu bloga. “Kad završiš s njima, vrati stvari na svoje mjesto”, s razlogom je uzrečica svake mame. Najbolje je u startu, pri unosu nove stvari u dom, napraviti za nju mjesto i tamo ju vraćati nakon uporabe. Logično, tako u svakom trenutku znaš gdje ti što stoji i gdje što možeš pronaći.

U redu je imati svoju logiku

Neki organiziraju stvari po boji i obliku, neki po namjeni, neki oboje. U redu je, štoviše poželjno je, imati svoju logiku organiziranja. Sustav po kojem ćeš se organizirati ovisit će o tvojim preferencijama i načinu života, a kako i gdje posložiti svoje stvari naučit ćeš sam od sebe, promatrajući svoje navike i stil života. To je proces koji traje i često se mijenja, i nešto što i ja još uvijek pokušavam dokučiti za sebe i svoju malu obitelj.

Ne mora izgledati kao s Pinteresta

Nama ženama Pinterest je glavna inspiracija za SVE. Odjeću, nokte, recepte, dekoracije, pa tako i organizaciju. Pinterest fotografije često su tako divne, čiste i savršene da je teško ne odustati odmah u startu jer “ionako ne mogu postići da moj stan tako izgleda”. Fotografije priređene za internet nisu mjerilo organiziranog doma. Koliko mi je samo vremena trebalo da osvijestim: ne mora izgledati savršeno lijepo, bitno je da je uredno i da funkcionira.

Kutije, staklenke, košare

Svi koji me iole dobro poznaju znaju za moju opsesiju kutijama i kutijicama svih vrsta. Obožavam kutije jer one sakrivaju nered, a ujedno znaju biti strašno slatke i dekorativne. Vrlo sam brzo naučila da kutije, košare, staklenke, folderi i fascikli za papire uvijek imaju glavnu ulogu u stvaranju organiziranog prostora.

Obilježavanje

Etikete su jedno od glavnog oružja dobre organizacije. To je posebno bitno za velika kućanstva i obitelji s djecom. Kada za sve piše gdje treba odložiti, cijeli proces ide brže i lakše.

 

Imate li vi savjet ili trik koji nisam spomenula? Na koji način organizirate svoj dom? Voljela bi čuti vaša iskustva, podijelite ih sa mnom u komentarima. : )

 

 

 

 

Posts created 25

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top